פריחת הכלניות מסמנת את קיצה הקרב של עונת החורף ואת ההזדמנות הכמעט אחרונה לתת חיזוק לגופנו בצורת קערת מרק מהבילה. אספנו 5 מתכונים שיעשו לכם טעים, נעים ובריא
שולי אדמוני
הימים האפורים מדכדכים אתכם? הגוף זקוק לזריקת אנרגיה? הפתרון טמון בסיר מרק: הוא מחמם, מנחם, משביע ובריא – כל עוד מקפידים על כמה כללים. מומלץ תמיד להשתמש בירקות העונה – ועדיף טריים ולא קפואים; להימנע מאבקות מרק ולהעדיף תבלינים טבעיים; לבשל במים מסוננים וטעימים מבר המים למשל – אחרי הכל זהו המרכיב העיקרי במרק; ולא להשתולל עם המלח-פלפל – אותם תמיד ניתן להוסיף גם בזמן האכילה.
מרק עוף
תרופת סבתא עם תוצאות בשטח, נהדר למי שסובל מצינון, שיעול ודלקות ויראליות.
המרכיבים:
4 כנפי-עוף
2 גרונות
חצי שורש סלרי
שורש פטרוזיליה
5 תפוחי אדמה בינוניים
6 גזרים
2 בצלים
4 שיני שום
2 קישואים
צרור פטרוזיליה
צרור שמיר
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
מכניסים את חלקי העוף לסיר 5 ליטר עם מים מסוננים בטמפרטורת החדר ומרתיחים.
מכפתים את הקצף המצטבר, כשסיימתם – הכניסו את כל הירקות למעט הקישואים ועשבי התיבול.
לאחר הרתיחה, הנמיכו את האש והשאירו להתבשל שעה וחצי.
הוסיפו מלח ופלפל, והשאירו על האש עוד רבע שעה.
הוסיפו את הקישואים ועשבי התיבול והשאירו על האש עוד רבע שעה.
טיפ: לאחר שהמרק מצטנן מומלץ להפריד את הנוזלים מהירקות ולאחסן בנפרד.
טיפ בריאות: הוסיפו כף חוואייג׳ גדושה בשלב התיבול, לטובת ניקוי רעלים.
מרק מיסו
היפנים אוכלים אותו כמעט בכל ארוחה, והם בריאים וחזקים גם בעשור התשיעי לחייהם
המרכיבים:
1 ליטר מים מסוננים בטמפרטורת החדר
חצי כוס מנגולד קצוץ
חצי כוס בצל ירוק קצוץ
כרבע כוס טופו חתוך לקוביות
3-4 כפות משחת מיסו לבן
6 גר' שבבי דאשי
דף אצת וואקמה חתוך למלבנים גדולים
אופן ההכנה:
מחממים את המים בסיר ומביאים לרתיחה נמוכה.
מוסיפים את האצות ושבבי הדאשי ומבשלים תוך ערבוב קל 5-7 דקות.
במקביל, הניחו את המיסו בקערה והוסיפו מעט מים חמים. ערבבו עד לתערובת חלקה והניחו בצד.
הוסיפו לסיר את המנגולד, הבצל הירוק והטופו, בשלו 5 דקות והסירו מהאש.
הוסיפו לסיר את המיסו מהקערה וערבבו.
טיפ: לאכול מיד.
טיפ בריאות: שלבו מרק מיסו כמנה ראשונה לכל ארוחה לטובת הורדת לחץ הדם.
מרק כתום
נוכחות הקרוטנואידים (אלפא קרוטן, בטא קרוטן וליקופן) בירקות הכתומים תיתן לכם זריקת ויטמינים חיונית וטעימה.
המרכיבים:
2 ליטר מים מסוננים בטמפרטורת החדר
ירקות כתומים (גזר, דלעת, דלורית, בטטה- חתוכים לקוביות)
בצל
3 שיני שום
3 כפות כורכום
כף שמן זית
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
מחממים קלות את שמן הזית בסיר ומוסיפים את הבצל. מערבבים עד להזהבה.
מוסיפים את שיני השום וכף כורכום ומערבבים היטב.
מוסיפים את הירקות הכתומים והמים ומביאים להרתחה. משאירים על אש קטנה למשך כשעה, או עד שכל הירקות התרככו.
מורידים מהאש וטוחנים את הכל בעזרת בלנדר ידני, מחזירים לאש נמוכה ומוסיפים את שאר התבלינים.
טיפ: כמות הירקות הכתומים נתונה לשיקול דעתכם, ככל שתוסיפו יותר ירקות המרק יהיה סמיך יותר.
טיפ בריאות: הוסיפו גם ג׳ינגר, אפילו שהוא לא ממש כתום, הוא יעיל במניעת והקלת כמעט כל בעיה רפואית.
מרק אדומים
לחיזוק הכבד ורמות הברזל ולמניעת אוסטיאופורוזיס – השילוב בין הכרוב לסלק יעשה לגוף שלכם ספא-סגול.
המרכיבים:
2 בצלים חתוכים לקוביות
כרוב אדום חתוך לרצועות
2 סלקים בינוניים חתוכים לקוביות
כף חומץ תפוחים
כף סילאן
ליטר וחצי מים מסוננים בטמפרטורת החדר
כף שמן זית
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
מחממים את השמן קלות בסיר ומוסיפים את הבצל עד שמזהיב.
מוסיפים את הכרוב ומערבבים כחמש דקות.
מוסיפים את הסלק, הסילאן, החומץ, התבלינים והמים ומביאים לרתיחה. מבשלים 30 – 45 דקות עד שהכרוב רך.
טיפ: הגישו עם כף שמנת חמוצה.
טיפ בריאות: הוסיפו חופן עלי מרווה (אחרי הכרוב) להורדת לחץ דם ושיפור פעולת מערכת העיכול.
מרק תרד ושעועית
התרד מחזק את העיניים והעצמות והשעועית מסייעת ללב ולתחושת שובע.
המרכיבים:
3 כוסות שעועית לבנה גדולה (יש להשרות במשך הלילה במים קרים)
200 גרם עלי תרד
2 ליטר מים מסוננים בטמפרטורת החדר
בצל לבן קצוץ
כף שמן זית
כפית פלפל לבן
מלח, פלפל שחור
אופן ההכנה:
מסננים את השעועית ושוטפים היטב במי ברז ומעבירים לסיר. מכסים את השעועית במים מסוננים ומבשלים ברתיחה עד שהשעועית מתרככת.
חממו בסיר המרק את שמן הזית ואדו את הבצל הקצוץ תוך כדי ערבוב.
הוסיפו את התרד והמשיכו לערבב עוד 5 דקות.
הוסיפו את השעועית עם נוזלי הבישול והתבלינים, ובשלו ברתיחה עדינה כרבע שעה.
הוציאו 3-5 מצקות למערבל מזון וטחנו למחית חלקה והחזירו לסיר.
טיפ: שימו לב שהשעועית ״שותה״ את הנוזלים, הקפידו שלא תישרף והוסיפו מים מסוננים לפי הצורך.
טיפ בריאות: הוסיפו רוזמרין לשיפור הזיכרון וחיזוק שורשי השיער והגישו עם פטרוזיליה טרייה קצוצה למניעת אבנים בכליות.
תמונה: Shutterstock