בשנים האחרונות, הולכת ומתרחבת המודעות לשמירה על כדור הארץ שלנו, בניסיון לעצור את הידרדרות האקלים שאנחנו, בני האדם, אחראיים לה. כך נוצרות עוד ועוד שיטות ואסטרטגיות במטרה לעצור את תהליך ההידרדרות, ואפילו לנסות ולשקם את הנזק שנעשה. אחת השיטות, היא אדריכלות ירוקה שכמובן קשורה לעולם הבנייה והיא הולכת ותופסת תאוצה בקצב מסחרר.
שיטת בנייה שעושה טוב לסביבה
כמעט ואי אפשר למצוא חסרונות באדריכלות הירוקה, או בשמה הנוסף בנייה ירוקה. מדובר בגישה חיובית וחיונית התורמת לסביבה ובני האדם, רק מעצם היותה קיימת. כך, יש לה ארבעה יתרונות עיקריים שעושים את כל ההבדל:
- שומרים על הבריאות – על פי נחקרים שנעשו, בתים ירוקים תורמים לשמירה על הבריאות על ידי צמצום התפתחות מחלות, העלאת הפרודוקטיביות ועוד. ובכלל, יש משהו משמח ומלא בשלווה בידיעה שמתגוררים בסביבה ירוקה ושמורה. הידיעה שעושים משהו טוב למען הקהילה והסביבה, ממלאת.
- הוצאות נמוכות – בית ירוק יחסוך בסביבות ה- 30% בצריכת האנרגיה לעומת בנייה רגילה. הדבר יתבטא במיוחד בחשבונות המים והחשמל, וביננו? סביר להניח שזה אחד היתרונות הגדולים והאהובים ביותר של האדריכלות הירוקה, שגורם לאנשים לבחור בה.
- איכות חיים – בנייה ירוקה – מבפנים ומבחוץ, מתמקדת בחומרים ירוקים שאינם פוגעים בסביבה. החומרים הללו מאפשרים לכל אדם לחיות, לעבוד ולהתנהל בסביבה נעימה עם שימוש מופחת במזגנים, תנורים ועוד. אלו חומרים שמסוגלים להפיק חימום מאנרגיית השמש, לבודד טמפרטורה וכך לשמור על סביבה פנימית נעימה עבור כל השוהים. כך מופחתת קרינה וזיהום, החשבונות החודשיים צונחים ואיכות החיים הולכת ועולה.
- ערך הבית – מפאת הביקוש הנרחב והיתרונות הרבים של האדריכלות הירוקה, ערך הנכסים שנבנו באמצעות השיטה רק הולך ועולה. המשמעות היא שכשיגיע הזמן להשתדרג ולמכור את הנכס הקיים, סביר להניח שהמכירה תהיה ברווח.
מה ההבדל בין בניה קלה לאדריכלות ירוקה?
בניה ירוקה היא מונח המתייחס לתכנון ירוק, כלומר כזה שלוקח בחשבון את כיווני השמש והאוויר, את בידוד המבנה ועוד. תכנון ירוק מטרתו בסופו של דבר היא בית חסכוני, כשהחיסכון מגיע מניצול נכון של משאבים שכבר נמצאים לרשותנו, מבלי לצרוך יותר מידי אנרגיה מלאכותית לקירור וחימום של הבית. הבניה הקלה לעומת זאת הינה בניה מתועשת יותר – המבנה ברובו מיוצר במפעל. עם זאת כדאי לדעת שישנה בניה קלה אקולוגית, כשהשימוש העיקרי הוא בחומרים ממוחזרים לבנייה, יצירת בידוד איכותי ועוד. בשורה התחתונה, הביטוי 'בניה קלה' אינו מתייחס באופן ישיר לבניה אקולוגית.
אז מה לסיכומו של דבר?
גם תחום הבניה האקולוגית רק הולך ומשתכלל, ובכל יום צצים בשוק עוד ועוד חידושים שמצליחים לשפר אפילו יותר את איכות החיים שלנו בהתבסס על האדריכלות הירוקה. כך, רק הגיוני לחשוב שבעתיד הלא רחוק, סוג זה של בנייה יהפוך לחלק בלתי נפרד מהענף.