2 עקרונות למציאת "הדיאטה" המתאימה לך ביותר

2 עקרונות למציאת "הדיאטה" המתאימה לך ביותר

הידעת שעולם התזונה, הכושר והבריאות הוא אחד מעולמות התוכן הצפופים ביותר שניתן למצוא כיום ברשת? זה לא בהכרח כתוב במחקר זה או אחר, אלא שמי מאיתנו שגלש ברשת חברתית כזו או אחרת, אולי נתקל באינספור, ורבות מספור של דעות, רעיונות, תפישות, הצעות ומומחים – שפשוט יודעים את הדרך הנכונה ביותר לאכול, להתעמל, להגשים מטרות בריאותיות, וכיוצא בזה. ובמרכז של כל זה – דיאטה, התעמלות ומנוחה. איך לאכול, מתי , כמה ולמה, כמו גם – מה לעשות במכון, מתי, כמה ומאיזו סיבה. ולכל אחד יש רעיון אחר בנוגע לזה.

וזה נכון – גם לנו יש רעיון אחר בנוגע לזה. ואנחנו נציג אותו בכתבה הזו – כדי לעזור לך למצוא את הדיאטה הנכונה לך ביותר, שתאפשר לך להכניס לגוף שלך רק את מה שנכון לך להכניס – גם אם לא ברור לך מה זה יכול להיות עדיין. זו כתבה מאוד צנועה, היא לא תכיל רשימה מלאה – והיא לא תרד לפרטים, אך היא תיתן עקרונות, שלדעתנו חשובים שיהיו ידועים.

לעתים, עבור חלק מהאנשים, זה יותר מעצים לדעת את העקרונות וקווי המפתח, מאשר את הפרטים המדויקים. כי הפריטים יכולים להשתנות, בהתאם להקשר – וכשיודעים על פי מה לבסס את ההחלטה, על פני פשוט לשמוע "תעשה כך וכך", זה יכול להעצים אותנו לדעת למי, למה ומתי להקשיב, או פשוט ללכת על פי צו הלב.

מה זו דיאטה?

יש לנו משהו מעניין להגיד – דיאטה זו לא "שגרת תזונה זמנית לצרכי הרזיה או פיתוח גוף", דיאטה זה גם לא "הדבר הזה שלא נותן לך לאכול שוקולד באמצע הלילה", או "לאכול פחות גלידה", דיאטה זה דווקא שם תואר, שם שמתאר צורת חיים.

…מה זה אומר?

ובכן, פוסקרופט (שם משפחתה של הסופרת שכתבה את הספר: Calories & Corsets: A History of Dieting Over 2 000 Years – קלוריות ומחוכים: היסטוריה של "עשיית דיאטה" למעל 2,000 שנה), אומרת שביוון, השתמשו במילה הזאת כדי לתאר סגנון חיים שעיקרו היה בריאות מנטלית ופיזית. כלומר, במקום לשאול מישהו אם הוא מתאמן (על השכל שלו, כמו גם על היכולת האתלטית שלו), אפשר היה לשאול אם הוא בדיאטה, או מה הדיאטה שלו (הניחוש המשוער שלנו שתשובה לשאלה שכזו תכלול משפטים כמו: "אני רץ 2,000 קילומטר ביום, ולומד את כל הכתבים הגדולים של הפילוסוף הזה, והזה").

כך שאם מישהו היה בדיאטה, הוא למעשה היה במסע של פיתוח עצמי – בשגרה מסוימת שתומכת אותו לשיפור עצמי. מי מאיתנו שרוצה לגדול, להתפתח, ולהיפתח – ולהיות לעתים תכופות בקודקוד התפקוד האופטימאלי שלו – כלומר, בתפקוד גבוה, צלול וערני – יכול להרוויח רבות משמירה על אורח חיים "בריא", כלומר מתפקד וצלול.

דיברנו מספיק על דיאטה, איך מתחילים?

דיאטה למתחילים

עקרון ראשון – כוח רצון.

כוח רצון, כאשר מפתחים אותו – הופך למבנה. המבנה הזה משמש כמשמעת עצמית, ואחרי שבנינו אותו – צריך פחות כוח רצון כדי להמשיך.

למה הכוונה? נניח שאנחנו מקפידים שלא לאכול גלידה באמצע הלילה, ועשינו זאת היטב למשך חצי שנה – בנינו מבנה, מבנה בתוכנו – שהוא יציב וחזק. העברנו דרכנו את היכולת, המידע והמסוגלות לעשות זאת (למעשה, ייתכן שאנחנו מספיק "מנוסים", או "בנויים", כדי ללמד את זה אחרים, בשלב זה). כעת, יש לנו מבנה פנימי בתוכנו, שאפשר לכנות משמעת עצמית.

כשיש את זה, צריך פחות כוח רצון מבעבר – כדי לשמור את ההחלטות (הדיאטטיות, ובכלל) ולהמשיך עימן, גם אל מול אתגר ומבחני כוח רצון.

על כן, לכוון לכוח רצון, ולבנות משמעת עצמית. ככל שיש יותר משמעת עצמית – יש פחות צורך בכוח רצון. ככל שמשמרים הרגל לאורך זמן – כך הוא "בנוי" יותר, ומצריך פחות "השקעה" (כוח רצון, לצורך העניין – התחייבות מתוכנו, כדי לקיים את הדבר).

על כן, דיאטה למתחילים תהא זו שמפתחת את כוח הרצון. בשונה מדיאטה למתקדמים, היא תאפשר השגות מסוימות, סייגים לטוהר המידה – אם ביוון העתיקה היינו רצים 2,000 קילומטר ליום, ומשקיעים רבות בלמידה – אז הדיאטה של ימינו, למתחילים – יכולה להיות זו שמכוונת למאכלים שהם בעיקרם בריאים, ובחלקם (המועט) אינם.

ובכך, ניתן ליצור הסכם עם עצמנו:

  1. אני אוכל רק מה שהחלטתי עליו מראש
  2. חלק ממה שהחלטתי עליו מראש לא יהיה בריא
  3. כל מה שהחלטתי עליו מראש – יהיה בהתאם ליעדים הבריאותיים שלי

עקב כך שאנחנו מרשים לעצמנו לאכול דבר מה לא בריא, כחלק מההסכם שלנו עם עצמנו – אנחנו לא צריכים לשבור אותו, כדי לאכול משהו שיש לנו "רצון" לאכול אותו. כך, שלאחר זמן – גילינו שאנחנו יכולים לכבד את ההסכמים עם עצמנו, ולבנות את המשמעת/יכולת הזאת.

לאחר זמן מה של זה – נוכל לעבור ולהוציא מההסכם גם את המאכלים הלא בריאים – ולהשאיר רק את מה שבאמת עושה לנו טוב (ולאחר זמן מה, אנחנו נגלה שהגוף וההעדפות שלנו משתנים – ואנחנו יותר רגישים ומעוניינים במה שעושה לנו טוב, מאשר מה שלא). ועם זאת – חשוב לבחור בחכמה את המאכלים הבריאים – דבר מה שכתבה זו לא תכסה, ובכל מקרה – הדיעות חלוקות על העניין, העיקר שיש עיקרון זה בידך.

דיאטה למתקדמים

עיקרון שני – טוהר המידה.

בפיזיקה, קיים מושג בשם ווקטור. ווקטור הוא מידה + כיוון. כלומר – מטר אחד ימינה, כאשר המטר-אחד הוא המידה, וה-ימינה הוא הכיוון. אנחנו רוצים להקפיד על הכיוון, כמו גם על המידה. כלומר, אם החלטנו שהתזונה היא טהורה מסוכר, גלוטן, אלכוהול, סיגריות – וכיוצא בזה – אנחנו יודעים מה מתבקש, מתי, למה, ואיך – אזי שיש לנו ווקטור של מאכלים שאינם אלו הנזכרים לעיל, למשך אינסוף זמן. על כן, הווקטור הוא: "לא זה", למשך "נצח". כל עוד שמרנו על זה, אנחנו בדיאטה שלנו.

וזו, היא למעשה הדיאטה למתקדמים. תמיד אוכלים בריא, בלי צ'יטים – כדרך חיים, לא למען מטרה מסוימת בהכרח – אלא כדי לשמור על תפקוד אופטימלי, הן בפן הפיזי והן בפן המנטלי.

ועל אף שהנושא הזה מעניין לחלוטין –

נרצה לאפשר לכתבה להסתיים, על כן נשלים את כתיבתנו בעת זו.

מי ייתן והכתוב ישמש הדרכה מסוימת באיתור הדיאטה המתאימה לך ביותר בשלב זה של התפתחותך, יהא אשר יהא.

צילום: FREEPIK

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

sam
side
reh